Geschiedenis

  1. Home  /
  2. Geschiedenis

Medaillefabriek Stol is altijd een familiebedrijf geweest. De bedrijfsgeschiedenis gaat terug tot 1869, toen de overgrootouders van Wim Stol, een juwelierszaak begonnen in Culemborg. Hun bedrijf werd overgenomen door hun twee zonen, Willem en Karel, die allebei aan gymnastiek deden en op het idee kwamen om naast sieraden en klokken ook sportprijzen te maken. In 1932 werd Medaillefabriek Stol Culemborg B.V. officieel. Karel Stol ging zich toen richten op de juwelierszaak, terwijl Willem in het aangrenzende pand het productieproces van de medaillefabriek ging leiden.

Jan en Jo

Toen Willem Stol in 1943 overleed was zijn zoon Jan in Duitsland te werk gesteld. Jan kwam terug voor de begrafenis en dook daarna onder in Schoonhoven. Daar hervatte hij de graveeropleiding, waaraan hij voor z’n vertrek begonnen was. Later trouwde hij met Jo Stol, met wie hij tot zijn overlijden in 1997 zijn leven heeft gedeeld. Jo heeft naast de zorg voor de kinderen altijd veel thuiswerk voor de medaillefabriek gedaan. Met de naaimachine stikte ze miljoenen medaillelintjes. Ze komt nog regelmatig op de fabriek en leeft mee met wat er speelt.

Brand

In de jaren zeventig groeide de belangstelling voor sportprijzen. De levensstandaard in Nederland werd hoger en het verenigingsleven floreerde. De medaillefabriek groeide uit het pand in de binnenstad en verhuisde in 1974 naar het industrieterrein in Culemborg. In 1977 werd de medaillefabriek door een felle brand verwoest, samen met vier andere bedrijven.

Eind 1978 werd een nieuw pand in gebruik genomen, waar inmiddels de vierde generatie Stol aan het werk was. Zowel Wim als zijn broer Kees, zijn altijd betrokken gebleven bij het bedrijf. Kees Stol heeft een belangrijke taak in de orderverwerking en verzending van producten. Wim Stol werd uiteindelijk eigenaar. Net als zijn vader heeft hij de graveeropleiding in Schoonhoven gevolgd. Zijn vader stimuleerde hem om op de werkvloer te beginnen en daar is Wim hem altijd dankbaar voor geweest. Nadat hij fysiek niet meer in staat was om het bedrijf te leiden heeft hij het ‘overgedaan’ aan een ander familiebedrijf ‘W. van Veluw BV’ uit Zeist. Deze organisatie zet de traditie voort en Kees Stol is er nog dagelijks actief.

Medaillefabriek Stol en Van Veluw

Sinds 2006 is Medaillefabriek Stol B.V. een volwaardige dochter van Van Veluw Beheer B.V. Hierdoor is er een krachtige onderneming ontstaan die uitblinkt in de variëteit die men klanten kan bieden in binnen- en buitenland. Tesamen met W. van Veluw B.V., Wijnands & Van Rensen, C.J. Begeer B.V. en Koninklijke Begeer B.V. is er een fantastische organisatie ontstaan die veruit de grootste is in ontwikkeling en productie van geschenken en aandenkens voor Europa. Sinds 1 januari 2008 beschikken de ondernemingen over een prachtig nieuwe productiefaciliteit in de bossen van Zeist. U bent, op afspraak, van harte welkom.

Voor meer geschenken en herinneringen in andere uitvoeringen kunt u ook eens kijken in de documentatie van onze zusterbedrijven of een kijkje nemen op http://www.vanveluw.nl en http://www.begeer.nl. Wij willen graag uw prestatie belonen.

Bekijk onze product catalogus

Product Catalogus

Adres

Medaillefabriek Stol B.V. BV  Woudenbergseweg 19 B  Gebouw B  3707 HW Zeist
Tel. +31 (0) 343 49 22 20  Fax +31 (0) 343 49 22 29

© Copyright 2009 Medaillefabriek Stol B.V.